πρίζα σούκο

Αλλαγή πρίζας ρεύματος σούκο.

Έχει χαλάσει η πρίζα του ρεύματος και πρέπει να την αλλάξουμε μονοί μας χωρίς να φωνάξουμε ηλεκτρολόγο, τι πρέπει να κάνουμε.

Έχουμε αγοράσει την καινούρια πρίζα που θα μπει στη θέση της παλιάς, δεν συνιστούμε να επισκευάσουμε την παλιά πρίζα και να τη ξανά χρησιμοποιήσουμε για λογούς ασφάλειας. Ούτως ύαλος το κόστος μιας πρίζας δεν είναι μεγάλο για να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία.

Θα χρειαστούμε ένα κατσαβίδι ηλεκτρολόγου και μια πένσα.

Ξεκινάμε λοιπόν κλείνοντας το γενικό διακόπτη από τον ηλεκτρικό πινάκα, έτσι ώστε να μην κυκλοφορεί σε όλη μας την ηλεκτρική εγκατάσταση πουθενά ρεύμα.

Πάμε στη χαλασμένη πρίζα και ξεβιδώνουμε το προστατευτικό της κώλυμα και στη συνεχεία ξεβιδώνουμε τις βίδες που την συγκρατούν στο τοίχο.

Με ένα τράβηγμα πρέπει να βγει η πρίζα και τα καλώδια που την ενώνουν έξω από τη βάση στήριξης της ( το κουτί που είναι τοποθετημένη).

Στη συνεχεία ξεβιδώνουμε τα καλώδια σύνδεσης της και πάμε και τα ενώσουμε στην καινούρια πρίζα με τη μονή προσοχή το πρασινοκίτρινο καλώδιο της γείωσης να πάει στη σωστή θέση εκεί που έχει το σύμβολο της γείωσης. Σε όλες τις πρίζες σχεδόν η θέση της γείωσης βρίσκεται στη μέση. Τα αλλά δυο καλώδια μπαίνουν ένα σε κάθε πόλο, με προτίμηση το μαύρο καλώδιο (φάση) να μπει αριστερά και το μπλε καλώδιο (ουδέτερος) να μπει δεξιά, δεν παίζει κανένα ρολό πιο θα μπει δεξιά και πιο αριστερά εγώ ως ηλεκτρολόγος ακολουθώ αυτή τη σειρά.

Συνδεσμολογία πρίζας

Τέλος την στηρίζουμε στο κουτί της στο τοίχο σφίγγοντας τις βίδες στήριξης, μετά βάζουμε και το προστατευτικό της κάλυμμα και είμαστε έτοιμοι να πάμε στον ηλεκτρικό πινάκα και να ανοίξουμε το γενικό διακόπτη που είχαμε κλειστό καθ όλη τη διάρκεια της επισκευής.

Βασικά δεν το συνιστώ να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία για το ότι μπορεί να παραβλέψετε ένα βήμα ασφάλειας και να σας χτυπήσει το ρεύμα ή να μην σφίξτε καλά ένα ή περισσότερα καλώδια και να παρουσιαστεί κάποιο βραχυκύκλωμα.

Καλό θα ήταν να ειδοποιήσετε τον ηλεκτρολόγο σας για τη δική σας ασφάλεια και να μην μπείτε μονοί σας σε αυτή τη διαδικασία.

Ηλεκτρολόγος Πάτρα Ανδριόπουλος Ανδρέας.