Πως αλλάζουμε και συνδέουμε μια πρίζα σούκο.
Χάλασε η πρίζα σούκο! Πως την αλλάζω μόνος μου χωρίς να φωνάξω ηλεκτρολόγο; Τι και πρέπει να κάνω; Πως την αλλάζω με ασφάλεια; Την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, θα προσπαθήσω να σας δώσω, σε αυτό εδώ το άρθρο.
Πριν ξεκινήσω να αναλύω τη διαδικασία, για το πως αλλάζω μια πρίζα σούκο. Θέλω να σας πω ότι, αν δεν καταλάβετε καλά τον τρόπο που θα εξηγήσω ή αν δεν το έχετε γενικά με τη χρήση εργαλείων (αν δεν πιάνουν τα χεριά σας), μην προβείτε σε καμιά διαδικασία αντικατάστασης και αλλαγής πρίζας.
Κάηκε η πρίζα; Σήμερα θα μάθουμε πως αλλάζουμε και συνδέουμε μια πρίζα σούκο.
"Πως αλλάζω μια πρίζα σούκο"
Έχουμε αγοράσει την καινούρια πρίζα που θα μπει στη θέση της παλιάς, δεν συνιστούμε να επισκευάσουμε την παλιά πρίζα και να τη ξανά χρησιμοποιήσουμε για λογούς ασφάλειας. Ούτως ύαλος το κόστος μιας πρίζας σούκο δεν είναι πολύ μεγάλο για να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία επισκευής.
Θα χρειαστούμε ένα ηλεκτρολογικό κατσαβίδι και μια πένσα.
"Πως αλλάζω μια πρίζα σούκο με ασφάλεια"
Ξεκινάμε λοιπόν, κλείνοντας το γενικό διακόπτη του ηλεκτρικού πίνακα, έτσι ώστε να μην κυκλοφορεί ρεύμα πουθενά σε όλη την ηλεκτρική εγκατάσταση.
Πάμε στη χαλασμένη πρίζα και ξεβιδώνουμε το προστατευτικό της κώλυμα, ξεβιδώνοντας τη βίδα του που βρίσκετε στο κέντρο της πρίζας. Στη συνεχεία ξεβιδώνουμε τις βίδες που τη συγκρατούν στο τοίχο.
Με ένα τράβηγμα η πρίζα σούκο πρέπει να βγει από τη βάση στήριξης της ( το κουτί που είναι τοποθετημένη), μαζί με τα καλώδια που είναι ενωμένη.
"Πως αλλάζω μια πρίζα σούκο, τι συνδέω"
Στη συνεχεία ξεβιδώνουμε τα καλώδια σύνδεσης της και πάμε και τα ενώσουμε στην καινούρια πρίζα σούκο. Με την προσοχή μας το πρασινοκίτρινο καλώδιο της γείωσης, να συνδεθεί στην πρίζα σούκο, στη σωστή θέση εκεί που έχει το σύμβολο της γείωσης. Σε όλες τις πρίζες σούκο σχεδόν, η θέση της γείωσης βρίσκεται στη μέση. Τα αλλά δυο καλώδια μπαίνουν ένα σε κάθε πόλο, με προτίμηση το μαύρο καλώδιο (φάση) να μπει αριστερά και το μπλε καλώδιο (ουδέτερος) να μπει δεξιά, δεν παίζει κανένα ρολό πιο θα μπει δεξιά και πιο αριστερά εγώ ως ηλεκτρολόγος ακολουθώ αυτή τη σειρά.
Έχοντας ενώσει στη πρίζα σούκο τα καλώδια σωστά, κάνουμε έναν έλεγχο μήπως κάποιο καλώδιο, δεν έχει κουμπώσει καλά στη θέση του. Όταν είμαστε εντάξει πάμε και τη στηρίζουμε στο κουτί της στο τοίχο σφίγγοντας τις βίδες στήριξης. Μετά τοποθετούμε το προστατευτικό της κάλυμμα. Ύστερα και αφού είμαστε σίγουροι ότι, όλα τα βήματα για το "Πως αλλάζω μια πρίζα σούκο" έγιναν σωστά ,πάμε στον ηλεκτρικό πινάκα και ανοίγουμε το γενικό διακόπτη, που είχαμε κλειστό, καθ όλη τη διάρκεια της επισκευής.
Ξανατονίζω ότι, δεν το συνιστώ να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία, για τη αλλαγή της πρίζας. Γιατί μπορεί να παραβλέψετε ένα βήμα ασφάλειας και να σας χτυπήσει το ρεύμα ή να μην σφίξτε καλά ένα ή περισσότερα καλώδια και να παρουσιαστεί κάποιο βραχυκύκλωμα.
"Έμαθα να αλλάζω μια πρίζα σούκο ή όχι"
Καλό θα ήταν για τη δική σας ασφάλεια, να ειδοποιήσετε τον ηλεκτρολόγο σας και να μην μπείτε μονοί σας σε αυτή τη διαδικασία.